18 Mart 2018

Ilsa: She Wolf of the SS


70’li ve 80’li yıllarda istismar veya sömürü filmi diyebileceğimiz türde pek çok film üretildi. Seks veya şiddeti kabul edilebilir sınırları aşarak kullanan ve işlediği temayı sömüren bu filmlerin farklı kaynaklardan beslenen sayısız örneği var. İlk film Ilsa: She Wolf of the SS’in gördüğü ilginin ardından seriye dönüşen Ilsa filmlerinden hoşlanıyorsanız bu sizin suçlu zevkiniz olacaktır muhtemelen.

Bu türün kült örneklerinden biri olan Ilsa: She Wold of the SS, Nazi Almanyası’nda bir toplama kampında yaşananları anlatıyor. Açılışta verilen bilgiye göre, bu film Nazi Almanyası’nda yaşanan kimi olayların bir derlemesi niteliğinde. Açılıştaki gerçek olaylara dayanıyor iddiasına filmi izlemeye koyulduğumuzda itibar edemiyoruz ne yazık ki. Nazilerin gerek insanlar üzerinde gerekse de vakıf olamadığımız çeşitli gizli bilimsel deneyler yaptıklarını biliyoruz. Ilsa: She Wolf of the SS ise bu deneyleri ve Nazi Almanyası’nı -artık ne kadar edebilirse- istismar ediyor.

Hitler’in isteği üzerine kurulan merkezlerden biri olan Sağlık Kampı 9’u Binbaşı Ilsa yönetiyor. Erkek ve kadın mahkûmların bulunduğu mini toplama kampında mahkûmlar çeşitli deneyler için kobay olarak kullanılıyor. Filmi Binbaşı Ilsa karakteri üzerinden değerlendirmek şart gibi. Karşımızda sadist bir karakter var. Aynı zamanda bir doktor olan Ilsa’nın Nazilerin savaşı kazanması için yapmayacağı şey yok. Özellikle kadınlar üzerinde yapılan insanlık dışı deneyler -işkence demek daha doğru olacaktır- filmin hazmını güçleştiriyor. Acımasızlığı ve kendine has işkence yöntemleri sebebiyle Naziler cephesinde de kendisine cephe alanlar veya yaptığı işi tasvip etmeyenlerin de olduğu sonucuna vardığımız Binbaşı Ilsa, zevkine de düşkün bir kadın. Erkek mahkûmlarla birlikte olan ve kendisini tatmin edemeyenleri bizzat hadım eden bir kadından söz ediyoruz. Filmin seks konusunda ince bir mizah duygusu da yok değil ama onca işkence ve gore sahne içinde eriyip gitmiş diyebiliriz. Oldukça cüretkâr sahnelerle süslenen ve çıplaklık hususunda elini korkak alıştırmayan bir film Ilsa: She Wolf of the SS. 

Nazilerin çılgın fikirleri ve işleri olduğunu bilsek de filmin Nazileri dahi istismar edebilmesi kendi dünyası içinde filmin başarısı belki de. Hastalık bulaştırılan kadın mahkûmlar ile orduları kolay ve hiç tahmin edilemeyecek bir yoldan yok etme gibi şeytani planların hayata geçirilmeye çalışıldığı Sağlık kampı 9, öyle bir yer ki, birçok filmde gördüğümüz Nazi toplama kampı buradaki kampın yanında dinlenme tesisi gibi kalıyor. Klasik Hollywood filmlerini de aratmayacak bir sona yürüyen Ilsa: She Wolf of the SS, rahatsız edici olmakla birlikte kimi sahnelerinden keyif de alabileceğiniz bir istismar film. Karar sizin…