2 Aralık 2014

İlk İzlenim: Exodus: Gods and Kings


Özellikle bilimkurgu sineması ve epik filmlerdeki başarısıyla takdir ettiğimiz Ridley Scott, son yıllarda en iyi kotardığı türlere yöneldi. Prometheus'un ardından The Martian adlı başka bir bilimkurgu projesi üzerinde çalışıyor şu sıralar. Ama ondan önce 2014 sonunda Exodus: Gods and Kings heyecanı yaşayacağız. Sinemada pek çok kez anlatılan Hz. Musa'nın hikayesi bir kez daha daha modern bir biçimde karşımızda olacak.

Bu yıl Darren Aronofsky'nin Nuh Tufanı'nı anlattığı Noah'ın ardından bir başka dini epik filmin gelecek olması epik sinemanın yükselişine paralel bir gelişme aslında. Bu iki film, miadını çoktan doldurmuş olan dini epiklerin de canlandırır mı orası meçhul.

Exodus: Gods and Kings eleştirim için tıklayınız

Peki Exodus nasıl bir film olacak?

Öncelikle Noah gibi bir fantezi epik olmayacağını söyleyelim. Efekt kullanılacak mı sorusuna evet dememiz gerekiyor çünkü başta Kızıl Deniz'i geçiş sahnesi olmak üzere, tapınak vb. mekanlar için kullanılmak zorunda. Ancak efektler filmin dokusuna zarar vermeden kullanılacaktır, içiniz rahat olsun. Senaryo Tevrat'a ne kadar sağdık kalınarak yazıldı, bilemiyoruz ama Musa'nın doğumuyla başlanacağı ve Firavun ailesi tarafından evlat edilişiyle açılacağını söyleyelim filmin. Sonrası da İsrailoğullarının vadedilen topraklara Musa önderliğinde yürüyüşüne uzanacak. Mısır'ın başına gelen 10 felaketi de filmde olanca görkemiyle göreceğiz. Fragmanlar, Exouds'un görsel anlamda bir hayli iddialı olduğunu söylüyor. Sözün özü, modern görünümlü ama anlatısıyla eski usül bir dini epik bekleyelim derim.

Musa kopmozisyonu önemli

Aronofosly'nin Noah'taki Nuh yorumu çok tartışıldı haklı olarak. Oradaki Nuh'un bizim bildiğimiz Nuh peygamberle pek bir alakası yoktu açıkçası. İnsanlığı kurtaran bir kahraman, çelişkileri olan bir görev adamı gibi resmedilmişti Nuh. Exodus'ta ise Musa'nın peygamber kimliği konusunda sıkıntı olacağını sanmıyorum ancak Ridley Scott'ın epik filmlerinde eli kılıç tutan savaşan bir ana karakter illa ki olur. Exodus'ta da eli kılıç tutan, savaşan bir Musa göreceğiz. Bu noktada önceki Musa uyarlamalarında bir nebze ayrılan bir film izleyeceğimizi düşünüyorum. Christian Bale'in iyi bir seçim olduğunu da belirtmek lazım.

Prodüksiyon kalitesi ve Oscar şansı

Yayınlanan 3 fragman ışığında; set tasarımlarıyla, kostümleri, makyaj çalışması yani sanat yönetimi ve sinematografisiyle iddiasını gizlemeyen bir film Ezodus: Gods and Kings. Ana rollerdeki oyuncular da karakterleriyle uyumlu görünüyor. Firavun Ramses II rolünde Joel Edgerton'ı, onun annesi Tuya rolünde Sigourney Weaver'ı, babası Seti olarak da John Turturro'yu görüyoruz. Ben Kingsley'i ise İsrailoğullarının bilge adamlarından Nun rolünde izleyeceğiz. Ridley Scott'ın epik film hakimiyeti Exodus: God and Kings'in en büyük kozu bana kalırsa. Uzun zaman Oscar yarışından uzak kalan Scott iddialı bir şekilde dönüyor. En son Gladyatör ile büyük başarı yakalamıştı. Exodus'un akademi ödüllerinde en azından teknik kategorilerde adaylıklarla adaylılar alacağını söyleyebiliriz. Ana dallarda görürsek sürpriz olacak.

Exodus: God and Kings (Göç: Tanrılar ve Krallar) 12 Aralık'ta vizyona giriyor.