6 Mayıs 2012

The Bible: In the Beginning


Sinemaya The Maltase Falcon, The Treasure of the Sierra Madre, The African Queen ve The Misfist gibi birbirinden kıymetli filmler armağan eden, klasik sinemanın büyük ustalarından John Huston'ın 1966 tarihli filmi The Bible: In the Beginning (Peygamberler Tarihi) kutsal kitapları temel alan dini-epik bir çalışma. Epik sinemanın altın çağında çekilen film dönemin bol figürasyonlu dev yapımlarından biri ve türün en görkemli işlerinden olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Film, Türkçeye Peygamberler Tarihi diye çevrilmiş ancak bu yanıltıcı olabilir. Huston, filmini orjinal adındaki 'Başlangıç' ile yani Dünya'nın yaratılışıyla açıyor. Bir dış ses Dünya'nın yaratılış aşamalarını İncil'de yer aldığı şekliyle kelimesi kelimesine anlatıyor. Didaktik anlatım filmin hanesine bir eksi olarak yansırken, bu 6 günlük yaratım aşamasının (göğün ve yerin, gece ve gündüzün vs.) görsel karşılığının bulunabilmesi seyir keyfi almanızı sağlıyor.

Hikaye akışı, kutsal kitaplardaki ikonografi ile birebir örtüşüyor; Adem'in yaratılışı, Havva'nın yaratılışı, İyiliği ve kötülüğü bilme ağacından yasak meyvenin yenişi, Cennetten kovuluş, Habil ve Kabil, Nuh ve Gemisi, Tufan, İbrahim, Sodom ve Gomorra ve İshak'ın kurban edilişi ile sonlanıyor. Tamamlanmamış bir ikonografi olsa da film yarım kalmış hissiyatı bırakmıyor. The Bible: In the Beginning, 3 saate yakın süresini biraz hoyratça kullanıyor. Huston'ın tercih ettiği ağır anlatım anlaşılabilir fakat bazı bölümler daha hızlı geçiştirilebilseymiş elde edilen sonuç da bir o kadar iyi olacakmış. Örneğin Nuh Tufanı sonrasında gelen 'Babil Kulesi' bölümü topu topu 5-6 dakika sürüyor ve bana kalırsa filmin en başarılı kısmı. Ki bu hikaye uzun metraj bir filme de konu olmadığından üzerinde biraz daha durulması gerekiyor aslında. Dillerin kökeni üzerine bilinen en eski öykü olan Babil Kulesi efsanesinin sinema tarihi içinde görebileceğimiz tek örneği olması zaten The Bible: In the Beginning'i değerli kılıyor. İnsanlık tarihinin en meşhur hikayelerinin ('hikaye' yanlış anlaşılmasın) anlatıldığı film birçok unutulmaz an barındırıyor (Adem'in yaratılışı ilk sıraya koyulabilir) ve kusurlarına rağmen görülmeyi hak ediyor. Dönemin önemli oyuncuları Richard Harris, Peter O'Toole, Ava Gardner ve Nuh rolünde yönetmenimiz John Huston tatmin edici performanslar sergiliyorlar.

Son söz: Düşük Imdb puanına aldanmayın diyerek, özellikle türün meraklılarına öneriyorum. 7\10